В ЗАПОРОЖИЕТО СЪЩО ИМА БЪЛГАРИ

По силата на обстоятелствата, когато моите предци са бягали от Старозагорският край след походът на Дибич Задбалкански не са се преселили в Бесарабия, а в Таврия.

Аз не съм българин от Таврия, но чиста случайност бе срещата ми виртуално с тях.Приятна изненада бе,когато си говорехме по Интернет да чувам мекия старозагорски говор.Изненадата беше голяма разбирайки,че този говор си е останал такъв назад във времето.Междувпрочем и това беше нещото откъдето започна разговора и се разбрахме,че потомци на таврийски българи произхождат от Старозагорският край. 

По силата на обстоятелствата доскоро в този регион  се е  чувало само песента на комбайните и птиците.За много хора не е ясно,че гербът на Херсонска област динята е благодарение на нашите българи.Малко знаят,че към всяка област в днешна Украйна има съвет на националностите и този за Херсон се възглавява от българин.За тези които не им е ясно защо го споменавам ще допълня.Всеки месец се отпускат централно суми, които този съвет разпределя в зависимост от нуждите. Ще попитате какво значение има това?

Всеки пише какво ли не за нашите сънародници там,но малко са ,които имат действителни контакти.Кръвта е много силен зов и поради тази причина с председателят на българското  дружество в ЗАПОРОЖИЕ  "ВЪЗРАЖДАНЕ "сме добри приятели.Иван Ангелов чиито корени в миналото са от село Дълбоки  породи естествените връзки помежду ни.Той близо година  беше моите очи и уши какво става на предната линия на войната.Затова ще се присъединя към неговия гняв .

Защо няма протести в защита на българите от Таврия и Запорожие.? В потопените села по Днепър има и българи.

Къде си Костадинов?Нали говореше,че българите там са подтиснати,под окупация са?

Преди година за освобождението на кораба"Царевна"поиска България да благодари на Русия, а сега защо не правиш нищо -поне спасителните екипи да стигнат до левия бряг в Олешки.Къде си Костадинов?

Защо няма късане на ризи,патриотарски възклицания,вопли?

Ще ти кажа защо.Сега е по-важно да вземеш властта и какво те интересува,че втората по големина компактна маса българи се намира в зоната на най-интензивните бойни действия,че има пленници между тях и всичко друго.По -важни са цирковете в парламента,за да даваш зрелища на сподвижниците си

И без теб ще минат нашите сънародници там,защото те следят какво става в България и повярвай ми не си добре дошъл.Така е и си позволявам да говоря от тяхно име,защото вече две години съм между тях и познавам в голяма степен какво мисли диаспората ни ,която не е само в Бесарабия. Диаспора има и в Таврия и тези хора няма да забравят кой и с какво ги е подкрепял през войната.

Коментари

Популярни публикации от този блог